Ga naar hoofdinhoud

Goed Wonen geeft aan dat onze woningen uit 1965 de komende jaren toe zijn aan groot onderhoud. Er wordt gewerkt aan een plan van aanpak maar dit is nog niet gereed.

We kunnen voorrang krijgen als we aangeven geïnteresseerd te zijn in het ineens uitvoeren van dit groot onderhoud in plaats van het uit te smeren over meerdere jaren. Hier zet ik wat vragen op een rij die je daarover zou kunnen hebben.

Nu hebben we de kans om in overleg met Goed Wonen dit onderhoud te realiseren. Heb je interesse of vragen, stuur me een mail via freekvandewijdeven@gmail.com. Meer over mij lees je onderaan de pagina.

Ik wil af van Russisch gas. Helpt het verduurzamen van mijn huis hierbij?

Hoe minder gas je gebruikt, hoe beter. Zeker met die prijzen van nu. Als we dit als straat willen, kan Goed Wonen onze huizen sneller van het gas af halen. Dan verbruiken we helemaal geen gas meer, waar dat ook vandaan komt, Rusland, Groningen of ergens anders.

De woningstichting geeft aan dat er na het ineens verduurzamen van de huizen geen rolluiken meer op de woningen kunnen worden aangebracht. Door het gebruik van hoogwaardige isolatie en speciaal glaswerk blijven de huizen toch koel in de zomer, hoewel dit per situatie verschilt of dit koeler of minder koel is dan met rolluiken. De stichting wil ook meedenken over andere oplossingen, zoals een zonnescherm, maar deze komen wel voor eigen rekening. Het is de vraag of de vaste vergoeding die we krijgen genoeg is voor alle onkosten die we maken.

Als je al lang in je huis in de Potgieterstraat woont, heb je waarschijnlijk al veel dingen zelf aangepast. Ik kan me voorstellen dat je daarom geen ingrijpend onderhoud aan je huis wilt hebben. Als je precies wilt weten wat groot onderhoud ineens voor jouw situatie kan betekenen, kun je het beste een informatiebijeenkomst bijwonen, als die plaatsvindt. Je kunt ook kijken naar dit voorbeeldproject om een idee te krijgen. Als het onderhoud over meerdere jaren wordt uitgesmeerd, zullen er minder ingrijpende aanpassingen gedaan worden en kun je waarschijnlijk meer van je eigen aanpassingen behouden. Dit gaat natuurlijk altijd in overleg met de woningstichting.

Ik merk dat mijn woning nogal koud is in de herfst/winter waardoor ik flink moet stoken om het toch behaaglijk te houden. In de zomer is het juist weer erg snel heet, zeker op mijn slaapkamer. Door dit onderhoud blijft het in koude maanden met minder stoken toch behaaglijk in huis en in de zomer minder warm.

Ik woon hier prettig en wil niet dat deze huizen worden afgebroken. Het brengt voor een ieder van ons hoge kosten mee want alle vloerbedekking, veranderingen die je hebt aangebracht, rolluiken, schilderwerk, tuin etc. gaan verloren. Daarbij komt nog dat de nieuwbouw duurder in huur is en vaak een kleinere leefruimte. Daarom wil ik graag dat mijn huidige woning toekomstbestendig worden gemaakt en dat ik in dit huis kan blijven wonen.

Er komen voor ons ook kosten bij verduurzamen. Voor veel gevallen wordt door de stichting een oplossing geboden maar sommige dingen gaan veranderen, bijvoorbeeld dat er geen rolluiken meer op de woning kunnen. Voor dit soort zaken krijgen we een vaste vergoeding. Hoe dat werkt kun je lezen in deze brochure.

Aan de buitenzijde van de huizen wordt een energiezuinige schil aangebracht met een warmtepomp voor de deur. Aan de binnenzijde van de woningen wordt vooral gewerkt aan de GWL-installatie en ventilatiekanalen. Ik heb van Goed Wonen twee documenten gekregen:

Een voorbeeld van een renovatievoorstel. Dit is niet exact hetzelfde als hoe het bij onze huizen wordt maar geeft je een idee.

De brochure Uw woning verduurzamen: Hoe gaan we te werk vanaf 2021?

Ga ook eens kijken in de Jacob Catsstraat, de Deel of de Rector Beversstraat. Dit artikel in het Gemerts Nieuwsblad vertelt ook het een en ander.

Veel stoken kost meer geld natuurlijk. Dit wordt de komende jaren nog erger door de fors stijgende energie prijzen. Onze maandelijkse woonlasten stijgen hiermee en blijven de komende jaren doorstijgen. Onze huizen duurzamer laten maken, zorgt voor een stabilisatie van de energielasten, dus geen last meer van extreme gasprijsstijgingen. De huurprijs wordt wel met een bedrag verhoogd. Dit is een vast bedrag per maand en dit bedrag stijgt dus niet op basis van de gasprijs. Zo zijn we minder afhankelijk van Russisch gas.

In deze brochure staat meer over de energielasten van een CO2 neutrale woning, die wij dan krijgen.

Ja, als de hele straat tegen dit groot onderhoud ineens is, dan vindt er nog minimaal onderhoud plaats en worden onze huizen over een aantal jaren afgebroken.

Door de verduurzaming in één keer te laten doen zitten we niet vier of vijf keer in de rommel. Als er toch werklui over de vloer moeten komen, heb ik dat het liefst zo min mogelijk (ook al zitten er aardige mannen en vrouwen bij). In dit geval is dat 12 weken, waarvan er twee weken intensief gewerkt wordt in en om het huis. Daarbij hebben we maar één keer (bouw)overlast en zijn we vervolgens weer meer dan 15 jaar verlost van renovatie en/of onderhoud. Een bijkomend voordeel is dat onze huizen ineens nagenoeg zelfvoorzienend worden. Dus zijn we minder afhankelijk van de grillige energieprijzen en belastingen en hebben we stabiele maandelijkse energielasten.

Ik denk dat in de toekomst de verduurzaming van de woning niet zo groots zal worden aangepakt vanwege de enorme kosten die het meebrengt. Met andere woorden: nu hebben we een kans die mogelijk niet meer terugkomt. Daarom wil ik vragen om voorrang en de mogelijkheid op overleg en inspraak bij Goed Wonen.

Het is landelijk wettelijk bepaald dat onze huizen voor 2030 gasloos gemaakt worden. Dit wordt dan nu al gedaan samen met andere energiebesparende maatregelen.

Het aanpassen van de installaties zorgt ook voor een gezonder binnenklimaat. Er wordt een gefilterd ventilatiesysteem aangebracht waardoor luchtverontreiniging van buiten niet het huis binnendringt. Het schijnt dat de buitenluchtkwaliteit in onze gemeente niet opperbest is.

Je kunt natuurlijk contact opnemen met Goed Wonen.
Je kunt ook mij de vraag stellen via freekvandewijdeven@gmail.com, dan probeer ik deze te beantwoorden of door te sturen aan Goed Wonen. Als ik een antwoord heb, zet ik dit samen met de vraag (anoniem) ook op deze pagina zodat andere buurtgenoten het kunnen lezen.

Wil je ook dat je huis verduurzaamd wordt?

Maak je interesse kenbaar via onderstaande button. Je zit nergens aan vast, ik peil enkel de interesse en bespreek dit met de stichting.

Over mij en deze pagina

Ik ben Freek van de Wijdeven en woon sinds de zomer van 2020 op Potgieterstraat 1. Ik heb zelf het initiatief genomen om contact op te nemen met de woningstichting omdat ik het vaak koud heb in huis. Zo ben ik in contact gekomen met Edwin Reijnders, projectleider van stichting Goed Wonen. Directe aanleiding was dit artikel in het Gemerts Nieuwsblad.

Edwin heeft me verteld over hun inspanningen en gevraagd of ik als ambassadeur mijn straatgenoten kon vragen wat ze van het verduurzamen van onze huizen vinden. Omdat ik het belangrijk vind wat voor mijn eigen wijk te doen én ik graag meer comfort wil in huis, doe ik dit graag. Ik heb geen ander belang en krijg hiervoor geen beloning of iets dergelijks.

Als er fouten staan op deze pagina, zijn die voor mijn rekening. Ik zet ze graag recht. Heb je hierover vragen of opmerkingen, mail me via freekvandewijdeven@gmail.com. Of speek me aan op straat!

———–

Do you only speak English? Please email me and I will do my best to translate this information for you.

Back To Top